Herfst op het Fruitbedrijf In september is het zo ver, na een heel seizoen goed voor de appels en peren gezorgd te hebben mogen ze eindelijk geplukt worden. Uiteraard precies op tijd, niet te groen maar zeker ook niet te geel. Het meeste fruit gaat de koelcel in en wordt daar nog maanden bewaard, hierdoor mag het fruit nog niet al te rijp zijn. Het is een drukke periode, want in ongeveer zes weken tijd wordt alles geplukt. Tijdens de pluk moeten lege kisten op tijd in de boomgaard zijn, zodat er continue geplukt kan worden. Ook moeten volle kisten weer naar de koelcel gereden worden. Wij plukken het meeste fruit met twee plukotraks, dit zijn machines waarbij je de appels of peren zo op een bandje kan leggen, dat gaat heel goed. Daarnaast plukken wij ook nog een klein gedeelte met een plukemmer, vooral hoeken en buitenrijen. Het is elk jaar weer een hele organisatie om iedere plukker de juiste appels te laten plukken, niet te groen in de kist en niet te rood aan de boom. En als dan eind oktober alles achter de rug is en de appels en peren in de cellen zitten, geeft dat wel een voldaan gevoel. |